Adana bilim insanlarıyla tartışıldı
ADANA (İGFA) – Adana Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, araştırma alanı Yapı Mühendisliği olan ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi katıldı. Barış Binici, ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği-Geoteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Laman ve Adana Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.
ÖĞRETMENLERİMİZ DENEYİMLERİNİ ADANA’YA AKTARACAK
Toplantıya katılan bilim insanlarının binaların güçlendirilmesi konusunda İstanbul ve İzmir’de önemli çalışmalarının olduğunu söyleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Öğretmenlerimiz deneyimlerini bizlerle paylaşacak ve biz de bu bilgi birikiminden faydalanacağız. Olası bir beyin sarsıntısının vereceği zararı en aza indirmek için çalışıyoruz. Ayrıca sismik etüt yaptıracağız. Halkımızı deprem konusunda bilgilendirmek için bir panel düzenleyeceğiz. Kıymetli hocalarımız da gelip katkı sağlayacak. Yetkilendirme düzeyi nedir? Çünkü donatı ihtiyacı olan binalar için ekonomik bir proje yürütülüyor. Bu projenin bir maliyeti var ve bina sahiplerinin bunu onaylaması gerekiyor. Katılımlarından dolayı hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
GÜÇLENDİRMEDE FARKLI BİNALAR İÇİN FARKLI YOLLAR VAR
prof. Barış Binici, “Alanımız inşaat mühendisliği, yapı mühendisliği. Bu nedenle Adana’nın o deprem tarafına girmeden geçmişi ve yapı stoğu ile değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu arada beyin sarsıntısında yaşanan hasarlar var. İncelenmesi ve yeniden değerlendirilmesi gereken binalar var ve vatandaşların tedbir noktasına getirilip normal hayatlarına döndürülmesi gerekiyor. Bunun için çalışmaların başlatılması gerekiyor. Güçlendirmeler için farklı formüller vardır. Vatandaşın konutunu boşaltarak yapılan takviyeler var. Burada giydirme cephe eğimi, yeni eleman eğrisi gibi uygulamalar bulunmaktadır. Bunun yanında eleman takviyesi ile yürüdüğümüz uygulamalar da bulunmaktadır. Bunun daha kullanıcı dostu bir önlem olduğunu söyleyebiliriz. Farklı binalar için farklı yaklaşımlar benimsenmelidir. Bu uygulamalar metrekare ve katsayıya göre değişiklik göstermektedir. Burada deprem yönetmeliği aslında gerekli yolu veriyor. Bu yöntem izlenip mevcut bina incelendikten sonra ilgili donatı, amaca performansı sağlayan donatı belirlenir ve ardından bu projelendirilip uygulamaya konur.