İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nde İslam Devrimi zaferi resepsiyonu düzenlendi
İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nde “İran İslam Devrimi’nin zaferinin 45. yıl dönümü” resepsiyonu düzenlendi.
Resepsiyona Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade, Türk yetkililer, yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan Yumaklı, İran milli günü vesilesiyle İran halkı ve hükümeti ile Türkiye’de yaşayan İran vatandaşlarının milli gününü kutladı.
Yumaklı, Türkiye’nin İran’ın batıya, İran’ın ise doğuya açılan kapısı olduğuna dikkat çekerek, İran’ın geniş kaynakları ve stratejik konumuyla bölge siyasetinde değerli bir konuma sahip olduğunu söyledi.
Türkiye ile İran arasındaki bağlantıların gelişmeye devam ettiğini belirten Yumaklı, iki ülke arasındaki karşılıklı üst düzey ziyaretlerin ve ikili iş birliği mekanizmalarının bağların güçlenmesinin açık bir yansıması olduğunu ifade etti.
Yumaklı, bölgesel barış, güvenlik, istikrar ve refahın sürdürülmesi için Türkiye ile İran arasında sağlıklı ve güçlü bir diyaloğun önemli olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki güçlü kültürel ve insani bağlara dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi arasındaki samimi diyaloğun ikili ilişkileri geliştirmeye devam ettiğine işaret eden Yumaklı, Reisi’nin birkaç hafta önce Ankara ziyaretini hatırlattı.
İkili çıkarlara ilişkin Yumaklı, “Türkiye ve İran bazı konularda görüş farklılıklarına sahip olsalar da ortak çıkarları doğrultusunda birbirleriyle yakın temas halindeler. Suriye’de kalıcı siyasi çözümün sağlanması için birlikte çalışıyoruz.” Astana sürecine ilişkin.” söz konusu.
Gazze’deki duruma ilişkin Yumaklı, “Filistinli kardeşlerimize yönelik devam eden zulmün önlenmesi ve bölgemizde istikrarın sağlanması çabaları açısından Türk ve İranlı liderler arasındaki yakın koordinasyon ve yoğun temaslar önemlidir.” dedi.
Yumaklı, Türkiye ve İran’ın değerli ekonomik ortaklar olduğunu vurgulayarak, tek taraflı yaptırımlara karşı olduklarının altını çizdi.
30 milyar dolarlık ikili ticaretle ticari ve ekonomik çıkarları genişletmeye kararlı olduklarını vurgulayan Yumaklı, turizm alanında ikili bağların insani boyutunun güçlenmeye devam ettiğini belirtti.
“İran, Türkiye’nin doğuya açılan kapısıdır, Türkiye de İran’ın batıya açılan kapısıdır.”
Büyükelçi Habibullahzade ayrıca İran’da İslam İnkılabı’nın her yıl muhteşem etkinliklerle kutlandığını belirterek, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yıl dönümünde hayatını kaybedenleri andı.
İran’ın komşularıyla ilişkilerini ve iş birliğini her boyutta geliştirmenin dış politikada önemli bir öncelik olduğuna işaret eden Habibullahzade, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Habibullahzade, iki ülkenin bölgenin refahına, kalkınmasına ve barışına katkı sağlayabileceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“İran, Türkiye’nin doğuya, Türkiye de İran’ın batıya açılan kapısıdır. Ticari ilişkiler, enerji, ulaştırma, transit, tarım, bilim ve teknoloji, çevre, serbest ticaret bölgeleri, şehirlerarası işbirliği ve sınır ticareti, turizm, terörle mücadele “Ortak çıkarlar nedeniyle bölgesel krizlerde iş birliği yapılması gibi alanlar, iki ülke ilişkilerinde eşsiz fırsatlar sunuyor.”
İran Cumhurbaşkanı’nın 24 Ocak’ta Ankara’ya ziyaretini hatırlatan Habibullahzade, yapıcı görüşmeler yapıldığını, önemli anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandığını söyledi.
Habibullahzade, İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 12 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek, 2025 yılının “İran-Türkiye kültürel işbirliği yılı” ilan edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını ve bu yılda kültürel programların yürütüleceğini söyledi. bağlam.
Filistin meselesinin ve Gazze’de yaşananların büyük endişe yaratan önemli konular olduğunu belirten Habibullahzade, şöyle konuştu:
“Bu konuda her iki ülke de ortak görüşe sahip. Gazze’deki Filistin halkı hâlâ İsrail rejiminin barbar saldırıları ve bombaları altında can veriyor. Bilinen bazı ülkelerin ve uluslararası kuruluşların harekete geçmemesi ve yetersiz kalması oldukça üzücü ve rahatsız edici. Bu cinayetleri durdurmak için.” “
Habibullahzade, İran-Türkiye ilişkilerinin umut veren parlak bir geleceğe sahip olduğunu belirterek, komşuluk politikası çerçevesinde potansiyel iş birliği kapasitelerini harekete geçirmekte kararlı olduklarını belirtti.
İran-Türkiye ilişkilerini güçlendirme sürecini sürdürmenin ikili ve bölgesel işbirliğinin artırılmasıyla mümkün olacağını belirten Habibullahzade, “Yaşasın İran, yaşasın Türkiye” diyerek sözlerini tamamladı.