Yaşam

Şentürk Kaplan’dan ‘Fıkra Gibi Hikâyeler’

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Kireçli köyünde doğup büyüyen Şentürk Kaplan, kültürel hatıralarının ardından üç yıldır üzerinde çalıştığı “Fıkra Tadında Artvin Öyküleri” kitabını yayınlamanın heyecanını yaşıyor. “Ortak Aşkımız Kireçli”. Kanal 7 Medya Grubu’nda İnsan Kaynakları Müdürü, İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü ve halen İdari İşler Müdürü görevlerini yürüten Şentürk Kaplan, Artvin’in kendine has hikayelerini bir araya topladığı ‘Fıkra Tadında Artvin Hikayeleri’ başlığıyla yayınlandı. , bazıları gerçek ve bazıları efsanevi, dilden dile dolaşan. Kitabını yayınlamanın mutluluğunu yaşıyor. Pamiray Yayınları’ndan çıkan kitabın ilk baskısı raflardaki yerini aldı.

ELEKTRİKSİZ DÖNEMİN HİKAYELERİ

Şentürk Kaplan, Şavşat ve köylerinin fıkralarını uzun ve titiz bir çalışmayla derledi. Kaplan, 3 yıllık bir araştırmanın ardından yaklaşık 450 hikayeyi bir araya getirdi.

Kitabın içeriğini ‘Elektriğin olmadığı, suyun sadece köy meydanından aktığı dönemlerde ortalıkta dolaşan hikâyeler’ olarak tanımlayan Kaplan, “Bunlar benim yaşadığım, ailemden duyduklarım. büyükler ve ayrıca kaynakları tarayarak derlediğim hikayeler.” diyor.

“ATLAR BİZİ EZECEK!”

Dilden dile dolaşan, isimleri anlatıcısına göre değişen kitapta, bir kısmı yaşanmış, bir kısmı efsane olan ilginç hikâyeler, yöre halkının sevinç ve cümbüşleri aktarılıyor.

Kitaptaki bir hikâyeye göre; “1962’de Şavşat’ın bir köyüne seyyar sinema geldi. Köy muhtarlarından birinin konutuna sistem kurulur. Milli Mücadele’yi konu alan ‘Bombacı Emine’ filmi gösteriliyor. Sinemayı ilk kez izleyen köylüler, gözleri dolu dolu ekrana bakıyor. Dört nala koşan atlar kameraya doğru koşarken seyircilerden biri ‘Ola koş, atlar bizi ezer’ diye bağırır. Canını seven kendini dışarı atar. Seyyar sinemacı gücüyle seyirciyi ikna ederek sinemayı bitirir.

BİRİNCİ KİTAP ‘ORTAK SEVGİMİZ KİREÇ’

Şentürk Kaplan, Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Kireçli köyünden yola çıkarak yazdığı ‘Ortak Aşkımız Kireçli’ adlı ilk kitabında bölgenin sosyo-ekonomik yapısı, yöreye özgü deyimleri ve yöreye özgü deyimleri ile değerli bir kültürel birikim kaydetmiştir. yerel lehçede kullanılan kelimeler.

evcilerhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu